Habiol-Trade Bt.
8873 Csörnyeföld Liget út 24
Tel/Fax: 06-93/579-006
Mobil: 06-30/907-82-13

Email:habioltrade[kukac]gmail.com 

info[kukac]habiol.hu


www.piranskesoline.hu

Magas hatékonyságú biológiai favédõszer állati- és növényi kártevõk ellen.

Állati kártevõk:

  • termesz
  • feketeszú
  • barnaszú
  • minden egyéb állati kártevõ

Növényi kártevõk:

  • gomba
  • penészgomba
  • kékülést okozó gomba
  • kékkorhadás
  • fagomba
  • penészfolt

Méhekre, haszonállatokra veszélytelen.

Letölthetõ biztonsági adatlap

Összetétel:

Haresil Basic: Vízben oldodó szilikátok, segédanyagok. A szilikátokat természetes kvarcból ("kiskavics") és szódából ill. hamuzsírból (a fahamu fõ alkotórésze) nyerik, a segédanyagok ásványi eredetûek, a környezetre és az élõlényekre nem veszélyesek.

Haresil Argentum (Uv védelemmel): Vízben oldodó szilikátok, ezüstszól, segédanyagok. A szilikátokat természetes kvarcból ("kiskavics") és szódából ill. hamuzsírból (a fahamu fõ alkotórésze) nyerik, a segédanyagok ásványi eredetûek, a környezetre és az élõlényekre nem veszélyesek.


Hatása: Elsõ kezelésnél a különleges vízben oldodó szilikátok a fa pórusain és a finom repedéseken keresztül bejutnak a fába. Rövid idõn belül az oldodó szilikátok a fában lévõ savak ill. a levegõben lévõ szénsav segítségével kiszáradás révén oldhatatlan kovasavvá alakulnak át. Eközben a fa elkovásodik, ill. ásványi anyagokkal telítõdik. Ez egy természetes folyamat, és a természetben is elõfordul. Így keletkeztek pl. a patagóniai és arizóniai elkövesedett erdõk (Petrified Forest Nemzeti Park) és a Föld számos más területein is a fát megvédte az idõjárási hatásoktól, bomlástól, rothadástól egy nagyon hasonló folyamat, amit 360 millió évnél is öregebb fennmaradt példányok igazolnak.


A kezelés elõnyei a fa számára: A fa részben kovásodik, és ezzel egy idõben a felülethez közeli rétegekben és pórusokban megváltozik a szerkezete. Bizonyos értelemben ettõl megkeményedik, megedzõdik a fa. Ezt követõen a fa bomlasztó gombák nem tudnak behatolni a fába és a rovarok sem ismerik fel tápláléknak az így kezelt fát, hiszen nem tudják megaprítani, megemészteni.Tehát a fát nem kell méreggel kezelni, elegendõ, ha a fát egy hézagmentes kovasav-réteggel vértezzük fel és így védjük meg. További elõny, hogy a fa a kovásítás ellenére megtartja a struktúráját, és ezzel együtt a mechanikai tulajdonságai is megmaradnak. A felület keményebbé válik és így jobban ellenáll a sérüléseknek.
A fa pórusai nyitottak maradnak. A keletkezõ kovasav átereszti a levegõ- és a fa nedvességét, így a fa továbbra is "lélegzik", a nedvességet nem zárjuk be.


Megtámadott fa esetén: Gombás megbetegedés esetén: A HAresil ph-értéke nagyon magas. Ezért a gombákat gyorsan leöli, mivel denaturálja / hidratálja a gombák fehérjét. A fa ettõl nem szenved károsodást, mivel a cellulóz és a lignin jóval stabilabb. A gombát és a fát kovásítjuk, így a maradandó alkálik a fát károsító újabb gombák behatolását, ill. a meglévõ gombák továbbnövekedését megbízhatóan megakadályozzák.


Rovarkárok esetén: A HAresil ugyanazt a hatást gyakorolja a rovarokra és azok lárváira, mint a gombákra. Amikor a rovarok érintkeznek a termékkel, megdermednek és elpusztulnak. Ha a terméket a kirágott járatokba bejuttatjuk (pl. egy injekció segítségével), akkor a rovarokkal érintkezik és a járatokat elzárja. Ezzel a módszerrel a már megtámadott fa is megjavítható.


Utókezelés: néha elõfordul, leginkább a bõséges felhordásnál és kevésbé nedvszívó fafajok esetén, hogy a külsõ felületen is képzõdik kovasav, ami egy fehérkés kivirágzás formájában jelenik meg a fa felületén. Ez nem korlátozza a szer hatását. Látszó felület esetén ilyenkor egy finom csiszolással és Habiol felhordásával tanácsos visszaállítani a felület kívánt szépségét. Ezzel az eljárással egy finom felületet lehet elérni. Esetenként a Habiol egyszeri felhordása önmagában is elegendõ, hogy a nem kívánt foltokat eltávolítsuk a felületrõl.


A környezet védelme HAresil alkalmazása révén: A HAresil termék alkalmazásával teljesen mellõzhetjük a mérgezõ, az egészségre káros ill. megmaradó vegyi anyagok és favédõ szerek használatát. A termék tisztán ásványi alapú, a természetben nem hagy semmilyen káros maradványanyagokat. Teljesen oldószermentes, így káros anyag kibocsátásoktól mentes (VOC-mentes). Zárt terekben való használata így teljesen gondmentes. Azokat a rovarokat, melyek nem érintkeznek közvetlenül a termékkel, nem károsulnak (ezért méhekre nem veszélyes).


Javasolt használat: A kezelendõ fafelületre vigyük fel ecsettel, szórással, hengerrel, mártásos eljárással, vagy öntéses eljárással. Mártásos eljárásnál minél hosszabb idõt tölt el a kádban a fa, annál mélyebbre tud beszívódni a szer. A kezelés után hagyjuk megszáradni a fát és ez idõ alatt kerüljük az érintkezést, hogy ne ragadjanak össze az egyes darabok. Esetenként indokolt lehet a többszöri kezelés.


Biztonsági utalások: A termék az 1999/45/EG irányelv értelmében nem minõsül veszélyes anyagnak ill. készítménynek, és nem minõsül ADR-szerinti veszélyes anyagnak sem. Nem tartalmaz allergén anyagot, toxikus anyagot, rákkeltõ anyagot, nem tartalmaz mutagén anyagot. Ennek ellenére javasoljuk, hogy felhasználáskor mindig viseljünk megfelelõ bõr- és szemvédõket, mivel a magas ph-érték miatt nem zárható ki teljesen ezen területeket ingerlõ hatás fellépése. A felhasználás során fokozottan kell ügyelni a tisztaságra, mivel pl. a termékkel érintkezésbe került textil felületek kikeményednek. Üvegrõl és fémrõl nagyon nehezen lehet eltávolítani a termék maradványait. Amennyiben a termék folyékony formában alumíniummal és / vagy cinkkel érintkezik, megtámadja azok felületeit. Mivel a termék tetszõlegesen higítható vízzel, ezért a cseppek és fröccsenések a szerszámokról vízzel könnyen eltávolíthatók. A lemosáshoz ne használjunk ecet tartalmú tisztítókat, mivel azok alacsony ph-értéke a kovaföld kicsapódásához vezet, aminek az eltávolítása nagyon nehéz. Legjobb, ha elõször mindig egy láthatatlan helyen próbát végzünk.


Megjegyzés: Az itt közzétett javaslatok és a termékre vonatkozó adatok a saját aktuális tapasztalatainkon és adatainkon alapulnak. Mivel az ügyfélnél történõ felhasználásra közvetlen befolyással nem rendelkezünk, ezért a fenti adatok kötelezettség nélküliek, tájékoztató jellegûek. További kérdések esetén azonban szívesen rendelkezésükre állunk.
A termékkel kezelt fa kevésbé gyúlékony (legfõképpen a nyomás alatti impregnálás esetén), így jelentõsen segít a tûz megelõzésében és továbbterjedésének megfékezésében.

 KISKERESKEDELMI ÁRLISTA:

http://www.haresil-faanyagvedelem.hu/arak/

webdesign: www.muragrafika.hu